SPECIALISTTANDVÅRD
Specialisttandläkare med erfarenhet gör skillnad
Till ditt förfogande finns specialisttandläkare inom oral protetik, implantatbehandlingar, käkkirurgi, endodonti och bettfysiologi (smärta i ansikte/käkar, sömnapné/andningsuppehåll).
PROTETIK
Johan Segerström
Leg. Tandläkare
Specialist Protetik
08-660 31 03
Specialisttandläkare Johan Segerström och Babak Kaveh arbetar med protetik på Brahekliniken. Johan och Babak har lång erfarenhet av specialistprotetik och hjälper patienter som behöver proteser, kronor, fasader, broar (bryggor) och implantatkonstruktioner. Vi använder de senaste materialen så som zirconium (denzir) och/eller helkeramiska lösningar (empress e-max) för god estetik och hållfasthet.
-
Estetiska förändringar
-
Kronor eller broar
-
Proteser - hel över- eller underkäksprotes eller partialprotes
-
Implantatkonstruktioner (titanskruvar)
-
Återställning till normal tuggfunktion
Om någon förbehandling behöver göras så kan den göras här eller på hemmakliniken efter överenskommelse med ordinarie tandläkare. För att kunna erbjuda behandling så behövs en remiss av ordinarie tandläkare. Även remiss från läkare går bra.
Det tar ca tre veckor för att få en första undersökningstid. Vid implantatbehandlingar terapiplaneras patienterna i samråd med behandlande käkkirurg. Vi arbetar företrädesvis med Straumann, Dentsply (tidigare Astra) och Nobel Biocare.
Efter terapiplaneringen får patienten ett behandlings- och kostnadsförslag samt en behandlingsplan med tider så att vi tillsammans ska kunna arbeta så smidigt och effektivt som möjligt. Efter avslutad behandling erbjuds många patienter en tid hos tandhygienisten för att gå igenom sin munhygien och lära sig hur man ska ta hand om sin nya konstruktion på bästa sätt. Detta är en mycket viktig del av behandlingen för att uppnå ett så långsiktigt resultat som möjligt. Om ingen ordinarie tandläkare finns försöker vi förmedla en bra kontakt.
KÄKKIRURGI
Per Jesslén arbetar som käkkirurg på Brahekliniken. Inom käkkirurgin diagnosticeras och behandlas sjukdomar eller defekter i munhåla, käkar, ansikte samt angränsande områden. Den här specialistkompetensen gränsar till öron-näsa-halssjukvård samt plastikkirurgi och utreder och behandlar även sjukdomar i munnens mjukvävnader.
Käkkirurgin kan delas in i följande områden:
-
Rehabilitering med implantat samt dentoalveolär kirurgi som operativt avlägsnande av visdomständer, rötter, cystor, godartade tumörer, vävnadsnybildningar samt kirurgisk behandling av infektioner.
-
Munslemhinnans sjukdomar
-
Käkledens sjukdomar
-
Traumaskador (olycksfall)
-
Rekonstruktiv kirurgi (efter olycksfall eller tumörer)
Den kirurgiska verksamheten på Brahekliniken är uteslutande inriktad på implantatkirurgi, dentoalveolär kirurgi samt munslemhinnans sjukdomar.
Patienten kallas inom två veckor. Flertalet käkkirurgiska behandlingar utförs under lokalanestesi men patienten kan även erbjudas narkosbehandling.
IMPLANTAT
För att få implantatbehandling på Brahekliniken behövs en remiss från tandläkare eller läkare.
Det tar c:a 3 veckor att få en första undersökningstid. Den tiden är väl avsatt, så att det ska finnas tid för förklaringar och frågor. En kompletterande röntgenutredning kan behövas, innan definitiv behandlingsplan kan fastställas. Varje patient får sedan ett skriftligt behandlings- och kostnadsförslag.
Här används de tre största implantat system, Straumann, Dentsply (tidigare Astra) eller Nobel Biocare, som vi har lång erfarenhet av. Vilket system som väljs, avgörs från fall till fall. Den kirurgiska delen av implantatbehandlingen utförs av specialisttandläkare Per Jesslén. I de fall när bentillgången bedöms vara otillräcklig för implantat, utförs en benuppbyggnad med eget ben eller benersättningsmedel. Den protetiska behandlingen utförs av specialisttandläkare Thérèse Rudolfsson eller Johan Segerström.
Efter avslutad behandling bokas ofta en tid hos vår tandhygienist som informerar och instruerar hur den nya konstruktionen ska hållas ren. Detta är en mycket viktig del av behandlingen för att få ett långsiktigt och gott resultat.
BETTFYSIOLOGI
Om man känner smärta eller har andra problem i ansikts- käk- eller huvudområdet och det har konstaterats att det inte är själva tanden som är orsaken, då kan det vara ett ämne för en bettfysiolog.
En specialist inom bettfysiologi hjälper dig behandla smärta och problem i ansikte, käkar och öron. Det kan röra sig om begränsad rörlighet i käkarna, käkledsljud- och upphakningar, tandgnissling och huvudvärk. Andra symtom kan vara tinnitus, lockkänsla eller yrsel. Inom bettfysiologin behandlas även sömnapnéer som är andningsuppehåll medan du sover. Vi kan även behandla socialt störande snarkningar.
De senaste 20 åren har ett samarbete mellan Brahekliniken, och olika hörselkliniker i Stockholm utvecklats, då många öronsymptom såsom värk, lockkänsla, yrsel, meniere och tinnitus ibland inte finner sin förklaring i örat utan misstänks bero på tryck av käkleden upp mot hörselgången. I dessa fall kan en bettfysiologisk behandling vara värdefull.
Målsättningen med den bettfysiologiska utredningen är både att hitta orsaker till symptomen samt om möjligt behandla dessa. Redan vid första besöket görs en grundlig undersökning av dina käkar, muskler och ditt bett. Du informeras också om de kliniska fynd som möjligen skulle kunna ha samband med din smärta.
ROTBEHANDLING
Den som får en rotbehandling gjord på Brahekliniken träffar mig, Lars Ramsköld. Till min hjälp har jag min mycket kunniga, trevliga och hjälpsamma sköterska Ann. Våra honnörsord är arbetsglädje och professionalitet.
Rotbehandling syftar främst till att förebygga och eliminera infektion inne i en tand. Den inre kanalen / kanalerna rengörs noga och vidgas vanligen. Därefter fylls kanalerna helt och försluts tätt med ett biologiskt inaktivt material. En rotfylld tand fungerar likadant som andra tänder, och en bra rotfyllning varar hela livet.
Förr i tiden uppfattade många patienter rotbehandlingar som obehagliga. Sedan dess har utvecklingen gått framåt enormt. Idag skiljer sig inte en rotbehandling nämnvärt från andra behandlingar hos tandläkaren. Många av våra patienter är förbluffade över hur lätt och smärtfritt de tyckte behandlingen gick. Det som inte kan undvikas är den långa behandlingstiden, vilken kan vara tröttande. För att underlätta för patienten ligger man hos oss i en stol av mjukt Tempur-liknande material. Vi använder även avslappnande stöd mellan käkarna, och då och då blir det små pauser, t.ex. vid tagning av röntgenbilder. Självklart anpassar vi i möjligaste mån behandlingstiden efter patienten.
Vi arbetar bara med remitterade patienter. Patientens ordinarie tandläkare tar hjälp av oss för att patienten ska få bästa möjliga behandling. Vi gör alla typer av rotbehandlingar, men framför allt avancerade fall. När rotbehandlingen är klar hos oss återgår patienten till sin egen tandläkare. Denne gör sedan vanligen en avslutande behandling, t.ex. en krona.
Alla våra behandlingar görs med hjälp av ett särskilt anpassat, kvalificerat mikroskop. Detta ger bästa tänkbara insyn och kontroll under behandlingen, vilket innebär högsta möjliga chans till ett lyckat resultat. Det är därför man som patient remitteras till oss.